Titols i resum a tot arreu

Exposició Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaires

De l'1 de juliol al 30 de setembre es podrà visitar, al vestíbul de la Fundació Bosch i Cardellach, una exposició produïda per l'Esbart Català de Dansaires sobre la figura d'Aureli Capmany i la seva vinculació amb la dansa catalana. 
 
Durant l’any 2018 s’efectuaren diversos homenatges arreu del país per celebrar el que s’anomenà Any Capmany. D’aquesta manera es volia posar de manifest la important tasca del folklorista català Aureli Capmany i Farrés (Barcelona, 1868-1954), gran estudiós dels costums catalans, les rondalles, les cançons i les danses populars. Capmany també fou, entre d'altres, un destacat promotor cultural i un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart de Dansaires (1907), així com també fundà i dirigí la revista infantil En Patufet (1904).

Des de la Fundació Bosch i Cardellach ens unim al reconeixement a la figura d'Aureli Capmany, conscients de la seva singularitat. És per això que presentem aquesta exposició que des de l’any passat està itinerant en diversos centres de Catalunya i que ara arriba, finalment, a la nostra ciutat.

L'exposició consta de diferents plafons en els quals es reprodueixen documents, fotografies, programes i correspondència. A través de diversos àmbits, es documenten i es mostren la fascinació de Capmany per la dansa, els motius que el van apassionar per aquesta activitat, el naixement dels esbarts dansaires, les publicacions, el mestratge i els projectes relacionats amb aquesta activitats i en especial la seva petja a l’Esbart Català de Dansaires i altres associacions.

Per completar l’exposició hem volgut mostrar diverses publicacions de la nostra Biblioteca Miquel Carreras relatives a Aureli Capmany així com també hem volgut establir lligams amb l’Esbart Sabadell Dansaire i l'Immaterial Vallès.El dimecres 25 de setembre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc l'acte de cloenda, amb una conferència a càrrec de la comissària de l'exposició, Montserrat Garrich. 
 
Montserrat Garrich és Llicenciada en Filologia Catalana, Diplomada en Biblioteconomia i Documentació i té el Postgrau en Gestió i animació de la cultura popular.  Després de treballar en diverses escoles ensenyant llengua i literatura catalana i castellana, treballa  des de 1984 fins a l’actualitat a les biblioteques i arxius de la Universitat de Barcelona. Ha estat col·laboradora i bibliotecària de l’antic Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona i s’ha preocupat especialment per la relació entre el vestit i el ball i per la il·lustració de moda. 

Relacionada amb la dansa tradicional i popular des de 1977, ha impartit nombrosos cursos de dansa catalana, de balls d’envelat i de danses de cort a escoles de ball, escoles d’estiu per mestres, entitats, centres cívics, instituts de batxillerat, campus de cultura popular: Dansàneu, FestCat, esbarts dansaires, Aula de música tradicional i popular, Aula de dansa tradicional, associacions, Undarius, Escola d’Estiu Joan Amades, etc.

Ha realitzat i participat en diverses exposicions sobre instruments musicals, festes i dansa, ha estat component de l’Equip Atles de Dansa Tradicional Catalana. i membre dels consells de redacció de revistes espcialitzades en cultura popular. Coordina les activitats de la programació MercèDansa de les Festes de la Mercè de Barcelona. Des de 1981 forma part de l’associació barcelonina Esbart Català de Dansaires.

 


 


Horaris de visita
De l'1 de juliol al 6 de setembre:
De dilluns a dijous de 10 a 13h i de 15 a 18h.

Del 7 al 30 de setembre, :
De dilluns a dijous d’11 a 13h i de 17 a 20h.

(La Fundació romandrà tancada per vacances del 5 al 23 d'agost).

Amb la col·laboració de:

                                  

Comparteix

Activitats previstes