Titular notícies

Sabadell, 1936: economia, societat i política

Dijous 2 Novembre 2017

Ja a la venda la publicació Sabadell, 1936: economia, societat i política, el primer llibre d’una sèrie de cinc, en els que s’analitzarà el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. El conjunt d’aquesta obra és resultat de la culminació del pacient treball de cerca de l’historiador i membre de la Fundació Esteve Deu Baigual.



A LA VENDA A LA FUNDACIÓ BOSCH I CARDELLACH I A LA LLAR DEL LLIBRE


Aquest llibre és el primer d’una sèrie, en la qual s’analitzarà el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. Aquesta ciutat, per les seves dimensions, pot ser un bon laboratori de proves per analitzar aquesta etapa a partir de comportaments personals, més enllà de les actuacions de partits polítics i sindicals i d’institucions governamentals, i servir de model per a altres estudis aplicats a altres ciutats mitjanes de la Catalunya industrial.

Aquesta anàlisi «micro» permet intentar superar algunes visions, amb un biaix excessivament ideològic, d’alguns dels nombrosos treballs que s’han publicat sobre el tema. En un context de guerra civil, amb el que comporta d’alteració del normal funcionament de les societats implicades, s’intenta fer un estudi d’aquest període convuls amb el màxim rigor possible i amb un esperit crític, tot indicant encerts i errors en els comportaments de dirigents i dirigits i procurant explicar-ne les causes.

Segons Josep M. Benaul, autor del pròleg, «aquesta història més social pot proporcionar nous elements per a reinterpretar –confirmant, matisant o capgirant segons els casos– les visions obtingudes amb els enfocaments fins ara dominants i que en alguns aspectes comencen a mostrar rendiments decreixents».




La publicació formarà part de la col·lecció Biblioteca Abat Oliba de Publicacions de l’Abadia de Montserrat en coedició amb la UAB, la Fundació Bosch i Cardellach i el suport institucional del Memorial Democràtic.

 

Últimes Notícies