Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Arts i Lletres i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana organitzen la:

 

Taula rodona sobre traducció


Moderat per Josep Maria Ripoll, l'acte presenta i debat la qüestió de la traducció de la poesia, la narrativa i el teatre a la llengua catalana. Intervindran el poeta Miquel Desclot, traductor de Petrarca i Goethe; Susanna Fosch, traductora de Mark Twain, Pasolini i de la novel·la L'engolida dels engolits de Réjean Ducharme; i Joan Sellent, traductor de Shakespeare, Arthur Miller i Harold Pinter. La taula rodona és una activitat organitzada per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i compta amb la col·laboració de la FBC. (veure cartell)

Dia: dimecres 6 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Coorganitza: Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell organitzen el Cicle de Cinema:


Malgrat el franquisme (I)


La Fundació Bosch i Cardellach inicia, el 15 d’octubre, el quart cicle de Cinema a la Fundació, una iniciativa que, com ja sabeu, intenta relacionar el fet cinematogràfic amb els més diversos esdeveniments socials i culturals. Conjuntament amb Cineclub Sabadell, organitzem, aquest curs, un cicle que hem titulat Malgrat el franquisme i que pretén mostrar un petit tast del cinema espanyol de qualitat que es va produir, contra tot pronòstic, durant els 36 anys de foscor que es van viure entre 1939 i 1975. No es tracta de mostrar films explícitament antifranquistes, sinó pel·lícules que, per la raó que sigui, van ser capaces de fer valer la seva vàlua artística, malgrat el context històric i la censura. Hem dividit el cicle en dos blocs: el primer és el d’ara, anys quaranta i cinquanta, amb dos títols representatius de cada dècada, i el segon es portarà a terme als voltants del mes de maig de 2025, anys seixanta i setanta, amb quatre pel·lícules més.
 
En aquesta primera part, projectem La torre de los siete jorobados (1944), d’Edgar Neville, una insòlita aproximació a l’estètica expressionista; Vida en sombras (1947), del sabadellenc Llorenç Llobet-Gràcia, utilització significativa del llenguatge cinematogràfic i apassionat homenatge al cinema; Surcos (1951), de José Antonio Nieves Conde, entre els esclats neorealistes i el més tradicional costumisme, i Muerte de un ciclista (1955), un dels millors films de denúncia de Juan Antonio Bardem. I, abans, la conferència introductòria sobre el cinema espanyol dels anys 40 i 50, a càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador. (veure programa) (veure cartell)


Programa:

 
  • Dimarts 15 d'octubre, a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Conferència inaugural:
Cinema espanyol: anys 40 i 50
A càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador
 
 
  • Dijous 17 d'octubre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
La torre de los siete jorobados (1944),
d'Edgar Neville
Presentació: Esteve Badia
 
  • Dijous 7 de novembre a les 20:30h (sessió única), als Cinemes Imperial
Vida en sombras (1947),
de Llorenç Llobet-Gràcia, i 
Bajo el signo de las sombras (1984),
de Ferran Alberich
Presentació: Ferran Alberich
 
  • Dijous 21 de novembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Surcos (1951),
de José Antonio Nieves Conde
Presentació: Pere Cornellas
 
  • Dijous 5 de desembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Muerte de un ciclista (1955),
de Juan Antonio Bardem
Presentació: Antoni Dalmases
 


Informació pràctica:

  • Cada sessió té un cost de 6€ (gratuït pels membres de la Fundació Bosch i Cardellach i pels socis de Cineclub Sabadell). El cas dels membres de la Fundació Bosch i Cardellach hauran de presentar a la taquilla dels Cinemes Imperial les entrades que se'ls enviaran des de Secretaria.



 
Data: 07/11/2024
Hora: 20 : 30
Localització: Cinemes Imperial

La Secció de Territori i Espai Urbà, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i el Museu d'Art de Sabadell organitzen les activitats:

Arquitectura en públic
Arquitectures (re)visades


Arquitectura en Públic és un programa impulsat per la Delegació del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, per apropar l’arquitectura a la ciutadania des de la seva vessant cultural i de servei. Durant el mes novembre es realitzaran dues visites guiades i dues conferència que ens sobre intervencions arquitectòniques singulars a Sabadell. (veure cartell)
 

Programa:

 
  • Visita guiada: La plaça d'Espanya, la nova estratègia de la naturalització de la ciutat a càrrec de Rosa Torra, arquitecta, Parcs i Jardins, Ajuntament de Sabadell.
Sabadell esta experimentant noves maneres d’integrar la vegetació en el paisatge urbà. La Plaça d’Espanya ha estat un prototipus singular en l’aplicació d’un enfocament inèdit a la ciutat.

Dissabte 9 de novembre d’11 a 12.30 h (Punt de trobada: Plaça Espanya, Sabadell). Activitat gratuïta, cal inscripció prèvia enviant un correu a: vallescultura@coac.cat

  • Conferències:
1) L'església de “Els Padres" o la singularitat d’una obra mestra del s.XIX a càrrec de Maria Garganté, Historiadora de l’Art.

L’església de l’Immaculat Cor de Maria és l’edifici amb més connexió amb l’arquitectura del Renaixement que tenim a Sabadell. És una peça única a la nostra ciutat.

2) Eines contemporànies per a recuperar el nostre patrimoni més icònic a càrrec de Núria Marcet, arquitecta.

Posem de relleu les tècniques i plantejaments que utilitza l’arquitectura actual de recuperació del patrimoni construït.

Dimecres 13 de novembre de 18.30 a 20.30 h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach. Activitat gratuïta, cal inscripció prèvia enviant un correu a: vallescultura@coac.cat

  • Vista guiada: Les escoles industrials de Sabadell, el cara a cara de dues arquitectures exemplars a càrrec de Marta López, arquitecta.
L’Escola Industrial de Sabadell ha estat una de les institucions que ha aportat identitat a la ciutat, i un referent educatiu a la resta del país. Els seus dos edificis coincideixen en un mateix espai, oferint-nos la possibilitat d’explorar i comprendre dues arquitectures extraordinàriament diverses orientades a un mateix propòsit.?

Dissabte, 16 de novembre, d’11 a 12 h (Punt de trobada: Pl. Mercat Central, Sabadell). Activitat gratuïta, cal inscripció prèvia enviant un correu a: vallescultura@coac.cat

Data: 09/11/2024
Hora: 11 : 00

La Secció d'Història i Arqueologia organitza:

Cicle: Història i Futbol
Aprendre història gràcies al futbol

 

A càrrec de Toni Padilla, periodista del diari Ara i historiador

 
L'esport és un dels grans fenòmens de masses nascuts al segle XX. Sigui a països llunyans o a Sabadell, ens serveix per explicar la realitat. Un viatge de les fàbriques de Manchester a les fàbriques de Sabadell, acompanyats d'una pilota. (veure cartell)

Dia: dimarts 12 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
 
Data: 12/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Fundació Bosch i Cardellach i l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, filial Vallès Occidental, organitzen la conferència:

La sanitat al Sabadell del s. XV. El receptari mèdic de Joan Martina. Sabadell 1439

 

A càrrec d’Elena Guardiola, presidenta de la Societat Catalana d’Història de la Medicina; Esteve Canyameres, historiador; i Lluís Cifuentes, professor d’Història a la UB


Què eren els receptaris mèdics? Quins tipus de receptaris hi havia? La majoria eren domèstics? Quin paper tenien per abordar els problemes de salut?  Com a textos extrauniversitaris, quina relació o vincles tenen amb els textos "acadèmics" o universitaris mèdics? En quina llengua estaven escrits habitualment? Què en sabem de l'autor o autors? Sobre el receptari mèdic de Joan Martina. Sabadell 1439, què sabem dels Martina i del Joan Martina?
En la sessió pretenem exposar i debatre el coneixement sobre el tema. Així mateix farem el llliurament del llibre i l'edició facsímil que fou editat amb motiu del XXII Congrés d'història de la medicina celebrat a Sabadell ara fa un any. (veure cartell)


Dia: dijous 14 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Coorganitza: Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Filial Vallès Occidental

 
Data: 14/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza l'acte:

Darrere el vidre. Lectura de poemes escrits i traduïts per Feliu Formosa

Amb les intervencions de Feliu Formosa, Marta Tricuera, Jep Barceló i Roc Casagran


Amb 90 anys acabats de fer, ja podem afirmar amb rotunditat que Feliu Formosa és un clàssic viu de les lletres catalanes. Per això, la Fundació Bosch i Cardellach li dedica una sessió antològica que tindrà lloc el divendres 15 de novembre al Casal Pere Quart i en la qual, Feliu Formosa acompanyat de l'actriu Marta Tricuera i de l'actor Jep Barceló, recitarà part d'una obra pròpia que ha gestat entre dos segles, ben endins, mentre divulga entre nosaltres, com a traductor, el bo i millor de la literatura germànica de nostre temps. L'acte comptarà, també, amb paraules d'amistat i reconeixement de Feliu Formosa, per part dels poetes Antoni Clapés i Roc Casagran. Com diu Antoni Clapés: "El Feliu es mereix tots aquests homenatges —i més. Ell ens ha fet, a molts de nosaltres". (veure cartell)

Dia: divendres 15 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: auditori del Casal Pere Quart (Rambla, 69)
Preu: gratuït
 
Data: 15/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Casal Pere Quart